Kadotitko tai löysitkö kissan? - Royal Canin - Kissanvuosi

Kadotitko tai löysitkö kissan?

Kissanvuosi_artikkeli3_isokuva

Jos kissa katoaa, on omistajan huoli usein suuri. Ennen laajempien etsintätoimenpiteiden käynnistämistä, kannattaa kuitenkin odottaa muutama päivä. Kadonnut kissa palaa usein takaisin omin avuin. Tältä sivulta löydät toimintaohjeita kadonneen kissan etsimiseksi ja löydetyn kissan palauttamiseksi.

Jos kissasi katoaa

1. Etsi kissaasi läheltä ja usein. Kuuntele tarkalla korvalla kissan ääniä. Käy läpi kissan piilopaikat, kuten vajat, roskakatokset, lukitut tilat. Kadonnutta kissaa voi houkutella kotiin esimerkiksi ruoalla, tutuilla leluilla tai kaverikissalla. Muista, että kissa liikkuu mielellään yöaikaan.

2. Ilmoita katoamisesta riittävästi. Kerro kissan katoamisesta ja tuntomerkit naapureille, löytöeläinhoitolaan, poliisille, kunnan eläinlääkärille, internetiin (mm. karkulaiset.fi ja karkurit.fi), paikallisradioon sekä julkisille paikoille, kuten kerrostaloihin, kauppoihin ja pylväisiin. Älä kerro kissan katoamispaikkaa liian tarkasti netissä. Kissa voi liikkua myös naapurikuntaan, joten ilmoita myös lähiseudun kuntiin asiasta.

3. Käytä kuvallista katoamisilmoitusta. Älä ilmoita kissan nimeä, sillä karkureissulla oleva kissa saattaa arastella kutsuhuutoja. Laita ilmoitukseen revittävät yhteystiedot. Suojaa ulos vietävät ilmoitukset sateelta ja tuulelta.

4. Kiertele ovelta ovelle kuvallisen ilmoituksen kanssa, voit jakaa myös ilmoituksia postilaatikoihin.

5. Tarkkaile havaintoja ja talteen otettuja kissoja netissä.

6. Voit käyttää karkulaisen kiinniottamisessa myös loukkua turvallisissa olosuhteissa. Loukkuja voit lainata ja lisätietoja saat muun muassa Etsijäkoiraliitolta tai eläinsuojeluyhdistyksiltä.

7. Kun saat havainnon kissastasi, pidä se omana tietonasi ja lähde välittömästi paikalle. Jos joudut houkuttelemaan kissaa, tee se rauhallisesti äänellä. Apuvälineitä voivat olla kissan omat lelut, maan raapiminen tai tuoksuva ruoka, esimerkiksi kalasäilykkeet.

Jos löydät kissan

1. Tarkista, onko kissalla kaulapantaa. Etsi kaulapannasta yhteystietoja. Kaulanahan alla saattaa olla mikrosiru, jota ei voi nähdä paljain silmin. Mikrosirujen lukulaitteita on monissa löytöeläinten talteenottopaikoissa sekä eläinlääkäriasemilla.

2. Tee löytämästäsi kissasta heti ilmoitus kunnan viralliseen talteenottopaikkaan, ja toimita kissa sinne. Löytökissasta on hyvä ilmoittaa myös naapurikunnan talteenottopaikkaan ja paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen.

3. Kysele lähitienoolta, tunteeko joku kissan omistajaa. Maaseudulla kannattaa kysyä omistajaa myös riistanhoitoyhdistyksiltä.

4. Tutki ilmoitustaulut ja muut ilmoitukset kadonneista kissoista (karkulaiset.fi ja karkurit.fi). Ilmoita löytyneestä kissasta alueella, mutta älä kerro kaikkia tuntomerkkejä (esim. sukupuoli, pannan väri, häntä). Jos kuvaat kissan, toimi samalla tavalla väärinkäytösten estämiseksi.

5. Jos tapaat ruokaa ja lämpöä kerjäävän kissan, ota se talteen. Jos kiinniottaminen on hankalaa, voit pyytää eläinhoitolasta lainaksi kissaloukun.

Lähteet:
karkurit.fi
kissaliitto.fi
hesy.fi

Takaisin etusivulle